THIS ABYSM CITY SKY

SPACE & ASTRONOMY & SKY

THIS ABYSM CITY SKY

SPACE & ASTRONOMY & SKY

ققنوس و مریخ

 

ققنوس می‌تواند بسیاری از باورهای موجود درباره
 
 تجمع یخ در قطب شمال مریخ را دگرگون کند


 

(13 مرداد 86) یکی از هیجان انگیزترین اکتشافات فضایی در سیاره سرخ آغاز شد. مریخ‌نشین ?فونیکس?(ققنوس) بعد از ظهر امروز از مرکز فضایی ناسا در ?فلوریدا? به سمت سیاره مریخ پرتاب شد تا حدود 10 ماه بعد در نزدیکی قطب شمال سیاره فرود بیاید.

ققنوس می‌تواند بسیاری از باورهای موجود درباره تجمع یخ در قطب شمال مریخ را دگرگون کند
به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، ?ققنوس?، نخستین فضاپیمایی است که در قطب شمال مریخ فرود می آید و امکان مشاهده و شناسایی کلاهک قطبی سیاره را فراهم خواهد کرد.

هدف از این سفر فضایی بررسی ترکیبات کلاهک یخی قطب شمال سیاره و کنترل وجود حیات باستانی و عهد حاضر به صورت میکروبی در این بخش از سیاره است

?فونیکس? یک ماموریت فضایی عمودی در سطح سیاره مریخ است. بدین معنی که بر خلاف دو مریخ‌نورد ?روح? و ?فرصت? که جستجوی افقی در سطح سیاره انجام دادند، فونیکس با حفاری سطح سیاره اکتشافات عمودی انجام خواهد داد.

دکتر عباس کنگی، پژوهشگر و سیاره‌شناس که در زمینه ساختارهای زمین‌شناسی مریخ تحقیق می‌کند در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا درباره کاوشگر ?فونیکس? گفت: تجهیزات مستقر بر روی ?فونیکس? شامل دوربین عکس برداری، یک بازو به طول 2/2 متر برای حفر شیارهایی به عمق نیم متر در سطح سیاره، یک ایستگاه هواشناسی با سنسورهای خاص جهت اندازه گیری تغییرات فصلی حرارت، سرعت جریان باد و ... - که توسط سازمان فضایی کانادا حمایت می‌شود - سیستم ارسال امواج لیزر جهت اندازه گیری میزان گرد و غبار و ذرات یخ موجود در آتمسفر سیاره، آزمایشگاه شیمی منیاتوری - که امکان انجام آزمایش‌های شیمیایی بر روی نمونه های خاک و یخ به دست آمده از سطح سیاره را ممکن می‌کند و علاوه بر اندازه گیری ترکیبات ملکولی، نمونه ها را تا حرارت 1800 درجه فارنهایت گرم می کند تا مراحل تبدیل آنها از حالت جامد به مایع و گاز بررسی شود و بعلاوه میزان کربنات، سولفور و اکسیدهای موجود در خاک را به عنوان مواد تقویت کننده حیات در شرایط حضور آب مایع اندازه گیری خواهد کرد - و بالاخره دو عدد میکروسکوپ جهت بررسی ساختمان‌های موجود در خاک و یخ با قدرت تفکیک در حد یک هزارم پهنای موی انسان است.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود با اشاره به این که فضاپیمای Mars Polar Lander که در سال 1999 با هدف شناسایی قطب های مریخ پرتاب شد با شکست روبه رو شد، سفر فونیکس را هم پرمخاطره عنوان و خاطرنشان کرد: احتمال فرود موفقیت آمیز این کاوشگر بر سطح سیاره زیر 50 درصد ارزیابی شده؛ بنابراین ریسک این سفر فضایی بالا است. هزینه این سفر فضایی 420 میلیون دلار تخمین زده شده که 90 میلیون دلار آن مربوط به پرتاپ راکت است.

به گفته وی، منطقه فرود فضاپیما شبیه به آلاسکا و غالبا پوشیده از یخ می باشد، اما به دلیل اینکه فونیکس در تابستان فرود می‌آید با پوشش یخی مواجه نخواهد شد. هر چند با نزدیک شدن به فصل زمستان و کاهش شدت نور خورشید توانایی فونیکس تقلیل می یابد، اما دانشمندان امیدوارند بوسیله دوربین های این جستجوگر، نخسین منظره از زمستان قطب مریخ را مشاهده کنند. به علاوه تشکیل پوشش یخی در نزدیکی فونیکس قابل مشاهده خواهد بود.

وی درباره وجه تسمیه این کاوشگر به ایسنا گفت: فونیکس(ققنوس) کلمه‌ای یونانی و نام پرنده‌ای افسانه‌یی است. این پرنده به رنگ طلایی و دارای پرهای سرخ می‌باشد. این پرنده افسانه‌یی در پایان حیاتش درون لانه اش می سوزد و به خاکستر تبدیل می شود تا نوزادش متولد شود. شباهت فضاپیما به این پرنده عامل اصلی نام گذاری بوده است. فضاپیمای فونیکس بسیار سنگین است در نتیجه ورودی آتشین به آتمسفر مریخ خواهد داشت؛ بنابراین قبل از باز شدن کیسه های هوا و چترهای نجات به دلیل وزن زیاد فضاپیما، سرعت آن در اتمسفر سیاره افزایش می‌یابد. برای حفاظت فضاپیما در این شرایط سخت یک سپر حرارتی برای آن در نظر گرفته شده. پس از فرود جستجوگر فونیکس رها می شود و مرحله اصلی اکتشافات آغاز می‌شود.

دکتر کنگی درباره ماموریت کاوشگر ققنوس گفت: در این سفر هیجان انگیز امکان مطالعه مستقیم کلاهک قطب شمال سیاره میسر می‌شود. تا کنون بر اساس اندازه‌گیری های انجام شده از مدار سیاره، این کلاهک آب منجمد در نظر گرفته شده. اما دستاوردهای فونیکس می تواند نتایج شگفت انگیزی را به همراه داشته باشد. به گونه ای که این احتمال وجود دارد که این کلاهک دارای ترکیباتی متفاوت باشد.

وی خاطرنشان کرد:به عنوان مثال برای سه دهه دانشمندان بر این باور بودند که کلاهک قطب جنوب مریخ از دی اکسید کربن یخ زده (یخ خشک) تشکیل شده، اما تحقیقات انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا در سال 2003 نشان داد فقط یک لایه سطحی از دی اکسید کربن یخ زده در کلاهک جنوبی وجود دارد؛ بنابراین این احتمال وجود دارد که رویدادی مشابه برای قطب شمال مریخ رخ دهد. به گونه ای که دستاوردهای فونیکس بسیاری از باورهای موجود در رابطه با تجمع آب یخ زده در این بخش از سیاره را دگرگون کند.

دکتر کنگی تصریح کرد: بزرگترین هدف این سفر فضایی همانند سایر سفرهای فضایی به مریخ جستجوی حیات بر سطح سیاره سرخ است؛ اما این ماموریت های فضایی به صورت گام به گام اطلاعات مورد نیاز دانشمندان را بصورت قطعات پازل جمع آوری می کند.

وی در ادامه با بیان این که بزرگترین مشکل این فضاپیما فرود بر سطح سیاره سرخ خواهد بود، اظهار داشت: دانشمندان باید سرعت این فضاپیما را در نزدیک مریخ و در جو بسیار رقیق سیاره کاهش دهند تا امکان فرود آرام آن فراهم شود. باید توجه داشت که سرعت این فضاپیما حدود 20 هزار کیلومتر در ساعت است (فاصله مشهد تا تهران را در کمتر از سه دقیقه طی می کند) و در فاصله کمتر از 200کیلومتری سیاره بایستی سرعت آن آنقدر کاهش یابد تا به آرامی بر سطح سیاره فرود آید. برای کاهش سرعت فضاپیما باید در زمانی معین مقداری سوخت به داخل موتور فضاپیما پمپاژ شود تا با چند انفجار کوچک و منظم اصلاح مسیر و کاهش سرعت مورد نیاز ایجاد شود.

دکتر کنگی تصریح کرد: بدین ترتیب سپر حرارتی، چتر نجات و موتور ها فضاپیما مهمترین ابزار کاهش سرعت فضاپیما خواهند بود. اما سنگینی فضاپیما به دلیل تجهیزاتی اضافی که حمل می کند این فرایند را دشوارتر خواهد کرد. بعلاوه به دلیل جو رقیق سیاره نیز نمی‌توان از خاصیت اصطکاکی جو برای کاهش سرعت فضاپیما استفاده کرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد